Selecteer een pagina

Achter de schermen bij Restoranto

Wij van Restoranto willen graag transparant zijn in alles wat we doen.

Vorige week vertelden we je wat het probleem is dat jij samen met ons oplost. Vandaag vonden we het tijd om je te laten zien op welke manier we dat doen. Zoals je weet plaatsen de restaurants last-minute kortingen in de Restoranto app en laten wij deze vervolgens zien aan jou. Jij kan vervolgens met korting uit eten en tegelijkertijd help je hiermee iemand in hongersnood.

Klinkt goed, maar hoe gaat dat in zijn werk?

1. Een restaurant bekijkt gedurende de dag het aantal reserveringen en schat in hoeveel gasten er die dag langskomen.

2. Zijn dit er veel? Dan doet het restaurant niets.

3. Zijn dit er (te) weinig? Dan opent het restaurant de de Restoranto app.

4. Het restaurant maakt een mooie foto van het gerecht en plaatst dit in de app. Het restaurant vult in voor hoeveel mensen dit gerecht beschikbaar is.

5. De deal verschijnt in de app. Zodra het aantal gerechten bereikt is verdwijnt de deal uit de app.

6. Voedselverspilling wordt vermeden en tegelijkertijd wordt er extra omzet gerealiseerd. Win-win!

7. Het restaurant betaalt voor elke geboekte maaltijd een kleine fee aan Restoranto. Met een gedeelte van deze feel doneren wij een maaltijd aan iemand in Oeganda.

Eerlijk toch?

Hoe kan het dat er zo veel mensen honger lijden, terwijl wij zo veel eten weggooien?

Het verhaal achter Restoranto is ontstaan in Oost-Afrika, waar ik 2,5 jaar geleden tijdens mijn reis Silja heb ontmoet.  Dit was in een busreis van Kampala (Hoofdstad Oeganda) naar de kustplaats Dar Es Salaam (Tanzania). Deze busreis duurde 52 uur..

Ik heb genoten van alles het continent heeft te bieden, maar zag ook een keerzijde: velen in Afrika moeten veel moeite doen om te kunnen eten en drinken.

Maar bovenal, leverde deze reis mij veel vraagtekens op: Hoe kan het dat er elke dag zo veel mensen honger lijden, terwijl wij hier in Nederland elke dag zo veel eten weggooien? Zeker in restaurants, waar 80% van het weggegooide voedsel de keuken niet eens verlaten heeft.

““In Nederlandse restaurants verlaat zo’n 80% van het eten dat wordt weggegooid niet eens de keuken. Dit komt neer op meer dan 2 miljard euro.”

Daarom zijn Silja en ik gaan nadenken over een manier om dit tegen te gaan. Na kort onderzoek lazen wij dat in Nederlandse restaurants gemiddeld 80% van het eten dat wordt weggegooid niet eens de keuken verlaat. Dit komt neer op meer dan 2 miljard euro. Een snelle rondvraag leerde ons dat het voor restaurants soms moeilijk is om in te plannen hoeveel mensen er op een dag komen eten (laat staan welke gerechten ze zullen bestellen). Talloze uren brainstormen resulteerden uiteindelijk in de Restoranto app:

Een app waarmee restaurants last-minute aanbiedingen kunnen sturen naar mensen die op dat moment in de buurt lopen. Voor elke geboekte maaltijd in de app doneren we een maaltijd in Oeganda. Kortgezegd: Jij eet met korting en je helpt iemand in hongersnood.

We zijn benieuwd wat jij vindt van dit concept. Zou jij er gebruik van maken?

– Bedankt voor alle support!

Silja & Ralph

Restoranto in het Algemeen Dagblad (Landelijk)

OTTERDAM

Rotterdammers Ralph de Groot (23) en Silja Thor (33) ergeren zich aan restaurants die eten weggooien. De twee vonden een oplossing: de app Restoranto.

Overtollige maaltijden die in restaurants zijn bereid, zijn via de app tegen korting te koop. De restauranthouders bepalen de korting.

Bij de ene zaak krijg je er een gratis drankje bij, bij het andere restaurant gaat er 5 euro van de prijs af.

Restoranto is bedacht om voedselverspilling tegen te gaan. Een restaurant plaatst de maaltijden die toch worden weggegooid met korting op de app. Gebruikers klikken op een aanbieding en kunnen dan de maaltijd afhalen bij het restaurant, of daar opeten. Bij de aanbieding staat een klein digitaal klokje dat aftelt, daarna is de aanbieding weg.

“Nu kunnen ook mensen met een kleine beurs uit eten” 

– Ralph de Groot

 

Ingekocht

Sinds de lancering vorige maand zijn al 55 Rotterdamse restaurants aangesloten bij Restoranto en zijn er via deze app 200 maaltijden besteld. Vers010 op de Prinsendam was het eerste bedrijf dat zich bij het initiatief aansloot. “Bij ons worden alle gerechten elke dag vers gemaakt”, zegt Charlene Kemper, eigenaar van Vers010. “Als we merken dat er te veel is ingekocht, is het fijn dat we alsnog maaltijden kunnen verkopen. We hoeven dan niets weg te gooien en iemand kan lekker én goedkoop eten.”

De Groot is niet bang dat mensen nu alleen nog maar eten bestellen als er een aanbieding is op Restoranto.”Je kan door de app ook kennis maken met restaurants waar je normaal niet zo snel zou komen. Als mensen tevreden zijn over een restaurant zullen ze daar ook zonder korting eten.”

Toekomst

Na deze zomer is de app ook te gebruiken bij horeca in Delft. Restoranto streeft ernaar dat alle inwoners van grote Nederlandse steden zoals Utrecht en Amsterdam, op termijn gebruik kunnen maken van de app. Ze willen ook naar de regio’s uitwijken, maar focussen zich nu nog op de grotere steden. In de regio Rotterdam zijn alle aanmeldingen welkom.” Het zou mooi zijn als de app onnodig wordt. Alhoewel ons bedrijf dan wel over de kop gaat.”

De Groot studeerde aan de Erasmus Universiteit Bedrijfskunde en deed erna nog een master Strategic Entrepreneurship. Thor, geboren in Ijsland, studeerde af in International Studies en specialiseerde zich in Afrika.

Na deze zomer is de app ook te gebruiken in Delft. Restoranto wil dat alle inwoners van grote steden zoals Utrecht en Amsterdam, gebruik kunnen maken van de app. Ze willen ook naar de regio’s uitwijken, maar focussen zich nu nog op de grotere steden.

Restoranto is op TV!

Zoals sommigen van jullie misschien gezien hebben was Restoranto gister te zien op RTV Rijnmond.

Wil jij de reportage zien? Klik dan op de video hieronder.

Rotterdammers Christian Spaargaren en Ralph de Groot gaan de strijd aan met voedselverspilling. Ze hebben een app gelanceerd: Restoranto. Hierop kunnen restauranteigenaren gerechten die overblijven met korting aanbieden.

De app bestaat nu een maand en er hebben zich inmiddels 55 restaurants in Rotterdam aangemeld. Er zijn op deze manier ruim 200 maaltijden verkocht, die anders aan het einde van de dag in de vuilcontainer zouden zijn beland.

“Dat is gewoon zo enorm zonde”, zegt Ralph de Groot vol passie. “Ik ben in Oeganda geweest, dan zie je dat mensen geen eten hebben en wij gooien het gewoon weg!”

Oegandezen profiteren ook van de app: voor iedere maaltijd die via de app wordt besteld, wordt ook een maaltijd in Oeganda gedoneerd.

Hamburgers

De app werkt als volgt: restaurants plaatsen overtollige maaltijden met korting op de app. Gebruikers kunnen de aanbieding binnen een bepaalde tijd aanklikken en afhalen, of direct opeten bij het restaurant.

“Het aanbod is gevarieerd”, vertelt Christan Spaargaren. “Je vindt er hamburgers, spareribs, borrelhapjes. Hoe meer restaurants er meedoen, hoe groter het aanbod wordt.”

Bistrobar

Ook Bistrobar Binnenrotte in de Rotterdamse bibliotheek heeft zich aangesloten bij het initiatief. Chefkok Bruno Dainkey is er erg tevreden over.

“Elke keuken houdt over, want je wilt gasten nooit nee verkopen. En nu kan ik mensen honderd procent kwaliteit bieden en hoef de dag erna niks weg te gooien.”, aldus Dainkey.

De initiatiefnemers hopen dat de app in de toekomst in alle grote steden wordt gebruikt. Na Rotterdam volgen Delft en Utrecht.

“Elke keuken houdt over, want je wilt gasten nooit nee verkopen” 

– Bruno Dainkey

Restoranto was op Radio, Televisie en in de Krant.

29 Juni : Wereldwijde Wafelijzer Dag

We horen je denken: ‘Is dit een grap?’ Nee, dat is het zeker niet. Zeker niet als je uit Nederland of België komt.

De eerste wafelijzers zijn ontstaan in de middeleeuwen. In eerste instantie was het wafelijzer niet meer dan een ijzeren plaat waar het beslag op gelegd werd. Het zijn uiteindelijk de Nederlanders geweest die hier verder op zijn gaan bouwen. Dit leidde uiteindelijk tot het wafelijzer zoals wij die nu kennen.

Wanneer je denkt aan wafels denk je natuurlijk direct aan stroopwafels. De Goudse stroopwafels zijn al jarenlang een van de meest geliefde koeken. Kortom, 29 juni is een mooie dag die flink gevierd mag worden. Geniet van je wafel vandaag!

Daklozen Profiteren Van Overgebleven Eten Tijdens Olympische Spelen

Normaal runt topchef Massimo Bottura een 3-sterrenrestaurant in Italië. Vandaag schept hij eten op voor daklozen in Rio de Janeiro. Tijdens de olympische spelen zijn de beste koks ter wereld aanwezig om ervoor te zorgen dat de sporters goed kunnen eten. Vaak blijft er toch eten over en dat is zonde om weg te gooien.

Het eten dat normaal onbetaalbaar voor de normale mens wordt nu geserveerd aan daklozen. “Wie had gedacht dat het eten dat gemaakt is voor topsporters wordt opgegeten door daklozen”, zegt een 33-jarige dakloze.

Koken met eten wat bij supermarkten weggegooid wordt?

Jazeker! De mensen van Instock weten daar wel raad mee!

Dagelijks rijdt het team van Instock langs lokale supermarkten om eten op te halen dat niet meer in de supermarkt verkocht wordt maar nog wel aan alle voedselveiligheid voldoet. De chef van het restaurant bepaalt aan de hand van de producten wat het menu voor die dag zal worden. Niet alleen vermindert deze aanpak de hoeveelheid weggegooid voedsel, het zorgt ook nog eens voor een verassend menu!

‘De producten zijn bijzonde goed eigenlijk. De producten die in de Albert Heijn liggen zijn eigenlijk nog niet rijp, wat hier binnenkomt wel!’

– medewerker Instock


Wil jij nou ook een keer eten in een restaurant wat voedselverspilling vermindert & ook nog eens heerlijk eten maakt? Bezoek Instock dan in Amsterdam, Den Haag of Utrecht!

Geven Amerikanen écht meer geld uit in restaurants dan Nederlanders?

Amerikanen geven 8x zo veel geld uit in restaurants vergeleken met Nederlanders.

Écht waar? 8 keer meer dan Nederlands? Ja. Sterker nog, om precies te zijn 8,68 keer meer.

Om tot deze conclusie te komen onderzochten we de uitgaven van Amerikanen en Nederlanders in zowel supermarkten als restaurants. Uit dit onderzoek blijkt dat Amerikanen méér uitgeven in restaurants (54.857 miljard dollar) dan ze uitgeven in supermarkten (52.503 miljard dollar).

De Nederlandse consument besteedt zijn budget heel anders. Wij geven relatief weinig uit in restaurants (4,3 miljard euro) en relatief veel in supermarkten (35,9 miljard euro). Waar de Amerikanen dus meer uitgeven aan etentjes dan boodschappen, is dat in Nederland compleet anders.

 

Amerikanen geven relatief veel geld uit in restaurants.

óf

Nederlanders geven relatief gezien weinig geld uit in restaurants. Het is maar hoe je het bekijkt! 😉

De Brexit slaat toe: Jamie Oliver sluit zes restaurants in het Verenigd Koninkrijk

Jamie Oliver sluit zes restaurants in Engeland. De voornaamste reden van het sluiten van zijn restaurants heeft te maken met de Brexit. De “druk van het onbekende” zorgt ervoor dat Jamie het vertrouwen in zijn restaurants verloor.

“Zoals iedere restauranteigenaar weet, is dit een moeilijke markt. Sinds de Brexit is het door de hoge druk en onzekerheid nog moeilijker geworden.”

Door het sluiten van de restaurants verliezen zo’n 120 mensen hun baan. Oliver belooft zijn best te doen om de mensen bij andere restaurants aan het werk te krijgen. “Het sluiten van de restaurants heeft op geen enkele manier te maken met de toewijding en inzet van het personeel”.

Waar Oliver een paar maanden geleden nog twee restaurants in Nederland had, is er nu slechts eén over. In de Markthal in Rotterdam zit Jamie’s Italian.